Programare sau WordPress?

Site personalizat sau CMS standard?

Va doriti un site dar nu stiti ce sa alegeti: un site personalizat sau unul cu un sistem preconfigurat care foloseste un CMS standard.

Poate reusiti sa va faceti o idee despre fiecare, citind in continuare…

Un CMS standard este un software proiectat anterior de profesionisti, folosind cadre open-source (biblioteci de coduri), cu o interfata predefinita si functionalitati de baza. Dezvoltatorul le poate folosi in crearea unui website, dar cu limitari semnificative.

Un site personalizat (scris de la zero) in coduri sursa, folosind limbaje de programare HTML, CSS, JavaScript, PHP, etc este unul curat si liber. Daca cel care construieste site-ul foloseste un cod curat (usor de inteles si de modificat), atunci functionalitatile sunt multiple. Platformele CMS instaleaza multe coduri inutile care reduc performantele si pot produce erori greu de identificat.

Mai pe scurt, iata diferentele:

Site personalizat scris in limbaje de programare HTML, CSS , JavaScript, PHP:

– are o grafica exclusiva (nu se folosesc teme, pluginuri, template-uri), deci site-ul este o creatie unicat

– este posibila dezvoltarea, modificarea, retusarea site-ului in functie de evolutia afacerii

– performantele si viteza de incarcare sunt net superioare pentru ca in structura acestuia se foloseste strict codul necesar, fara a incarca cu alte elemente

– protectie in fata atacurilor cibernetice, codurile fiind scrise pentru fiecare site in alt mod

– pozitionare SEO foarte buna pe motoarele de cautare

Site realizat in CMS (WordPress, Joomla!, Drupal, WooCommerce, PrestaShop, Magento):

– timp scurt de realizare, folosindu-se sabloane care pot fi adaugate rapid in proiect

– costuri scazute, pentru ca realizarea unui website cu ajutorul unor platforme este mult mai usor de facut, avand la dispozitie o multitudine de functii gata de implementat

– administrare usoara datorita panoului de control, neavand nevoie de cunostinte de programare pentru a modifica informatiile text sau foto

– fie un site de prezentare, fie un magazin online, platformele sunt o solutie, existand o mare varietate de elemente preconfigurate.

Alegerea unui site personalizat, este recomandata pentru ca ofera o flexibilitate excelenta si este un model scalabil; cu toate acestea, exista unele cazuri in care un CMS standard poate fi o solutie adecvata (magazinele online).

In concluzie, iata ce ar presupune daca ar trebui sa optati pentru unul sau altul.

Prin urmare, este important sa intelegeti care sunt avantajele si dezavantajele pentru fiecare dintre aceste optiuni, inainte de a lua o decizie.