Primul site web din lume…

In octombrie 1994,Tim Berners-Lee a fondat o organizație internațională numită World Wide Web Consortium (W3C). Obiectivul principal al consorțiului este dezvoltarea de standarde web pentru World Wide Web (WWW). De exemplu, W3C a dezvoltat standarde pentru limbaje de marcare HTML, XHML, XML sau CSS. Un alt scop al organizației este educarea și dezvoltarea regulilor de accesibilitate web (WCAG).

Tim Berners-Lee a creat primul site web. In 1991, creatorul World Wide Web (WWW), Tim Berners-Lee, a lansat primul site web din lume. Din păcate, site-ul original nu a fost păstrat până astăzi și link-ul arată doar exemplarul său din 1992.

Primul banner web. Tot in octombrie 1994, Compania de telecomunicații AT&T a plasat primul banner web din istoria Internetului pe site-ul revistei HotWired. Primul banner web din lume a fost de 476×56 px și conținea doar expresia „Ți-a făcut vreodată clic mouse-ul chiar aici?”. Dând clic pe banner se deschidea un tur virtual al galeriilor și muzeelor mondiale.

Favicon (o combinație a cuvintelor favorit și pictogramă) a apărut pentru prima dată în Internet Explorer 5.0. Termenul favicon se referă la o pictogramă de pagină web care a apărut în browsere mai vechi în bara de adrese de lângă adresa URL sau în favorite. Inițial, favicon trebuia plasat în directorul rădăcină al site-ului web sub numele favicon.ico, iar dimensiunile acestuia erau de obicei 16×16 px sau 32×32 px. În decembrie 1999, faviconul a fost standardizat de W3C în recomandarea pentru HTML 4.01.

Les Horribles Cernettes, una dintre primele imagini de pe webIn 1992, Silvano de Gennaro, un om de știință italian care a lucrat la laboratoarele de cercetare CERN, a fost rugat de Tim Berners-Lee să scaneze și să încarce o fotografie a unui grup pop de parodie numit Les Horribles Cernettes (The Horrible CERN Girls) pe site-ul info.cern.ch. Această fotografie a devenit una dintre primele imagini publicate pe World Wide Web.

Pagina de un milion de dolari. Pe 26 august 2005, Alex Tew, un student britanic, a lansat pagina de pornire Million Dollar, care a devenit foarte repede un exemplu de marketing viral de succes și un fenomen pe internet. Pagina avea un milion de pixeli împărțită într-o grilă de 1000×1000 px. Alex Tew s-a oferit să vândă 1 pixel pentru un dolar, cel mai mic spațiu publicitar de doar 10×10 px pe care cineva l-ar putea cumpăra. Pagina de pornire Million Dollar a câștigat popularitate într-un timp foarte scurt, iar ultimii 1000 de pixeli au fost vânduți la 1 ianuarie 2006 la o licitație eBay.

 

 

Pe 25 mai 1995 a aparut website-ul Batman Forever. Trei designeri de web: Jeffrey Zeldman, Steve McCarron și Alec Pollak au creat un site oficial pentru filmul Batman Forever. La acea vreme, a fost unul dintre primele proiecte web care au folosit serviciul WWW ca instrument vizual si de marketing.