Despre programare…

În septembrie 1995, un programator de la Netscape pe nume Brendan Eich a dezvoltat un nou limbaj de scriptare în doar 10 zile. Acesta a fost numit inițial Mocha, dar a devenit rapid cunoscut sub numele de LiveScript și, mai târziu, JavaScript. Va deveni ulterior baza pentru alte limbaje de programare, cum ar fi ActionScript utilizat în Macromedia Flash. În 1998, JavaScript a fost standardizat de ISO.

Înainte de a fi dezvoltat jQuery, un grup de dezvoltatori web și-au creat propriile framework-uri personalizate în JavaScript. Acest lucru le-a permis eliminarea unor erori specifice, reducând mult timpul de lucru. jQuery este o bibliotecă JavaScript pe mai multe platforme concepută pentru a simpilifica scriptul HTML . A fost dezvoltat de o echipă  condusă de Dave Methvin și a fost lansat în ianuarie 2006 la BarCamp NYC de John Resig. Din cele mai vizitate 10000 de pagini web, 80% dintre ele au fost dezvoltate utilizând jQuery. Acum, jQuery este cea mai populară bibliotecă JavaScript utilizată.

Isomorphic JavaScript, cunoscut sub numele de JavaScript Universal, este tipul de JavaScript care rulează atât pe browser, cât și pe server. Cea mai bună parte a JavaScript-ului Universal este că rulează pe fiecare dispozitiv. Companii importante precum Netflix, Google, Paypal, Facebook, Airbnb utilizează deja Universal JavaScript.

JavaScript a devenit cel mai popular limbaj de programare și se așteaptă să aibă același statut și în viitor. Experții consideră că vor exista framework-uri mai bune, care sunt potrivite pentru programarea AR (realitatea augmentata) și a realității virtuale, disponibile în curând în JavaScript. JavaScript este aproape peste tot acum și are un succes imens. Conform rapoartelor, JavaScript este utilizat de 94,9% din toate site-urile web. Browsere importante precum Chrome și Firefox s-au actualizat pentru a rula aplicații JavaScript mai repede.

Fie că este React, Angular, Node sau Vue, majoritatea framework-urilor acestui limbaj de programare au câștigat inima dezvoltatorilor și continuă să evolueze pentru a se potrivi nevoilor afacerilor viitorului. Este o tehnologie care nu va fi abandonata în următorii ani. Faima și popularitatea JavaScript exista si vor rămâne! Este un limbaj mai complicat decât HTML sau CSS si in prezent, este acceptat de toate browserele web moderne și este utilizat pe aproape fiecare site  pentru a controla comportamentul diferitelor elemente , pentru o funcționalitate mai puternica și complexa. Cea mai mare parte a comportamentului dinamic  care se observa pe o pagină web se datorează JavaScript, care influenteaza controlul și functionalitatea implicita al browserului, dar si pentru crearea parolei de securitate, formulare de verificare, jocuri interactive, animații și efecte.